Vad är en fribonde?

FRI-BONDE

1) Fribonde kallas en bonde (i schack) , som under sitt framryckande
(för att förvandlas till huvudpjäs) varken uppe­hålles av någon bonde på den linie, varpå han själv står, eller kan bli slagen av någon bonde på en angränsande linie.

2) Bonde som brukar fri­hemman.
UrkFinlÖ I. 2: 75 ( 1597 ) .
SUFinlH 1: 330 ( 1602 ) .
ConsEcclAboP 212 ( 1658 ) .
FörordnRothHelsGiästr. 1687 , cmt: [tecken] 8.
Fribonde kallades vid indelningsverkets inrättande den jordägare i Helsingland, som befria­des från rotering mot skyldighet att för viss taxa lämna ”husrum, ved och värme, sängkläder och kok­kärl” åt en officer.

Från: Svenska Akademiens Ordbok

Ett annat ord för fribonde är också Skattebonde: ”skattebonde, under äldre tid självägande bonde som brukade skattejord.” (http://www.ne.se/skattebonde) (Äganderätten har aldrig varit absolut. Skattebönderna ägde sin jord, men det var en sanning med modifikation. De ägde rätten att bruka jorden, en rätt som också ärvdes. Om en skattebonde inte längre brukade jorden eller inte betalade skatten kunde han förlora rätten till jorden. Jorden övergick då till kronan och blev kronojord.)

Under 25 åriga kriget mot Ryssland gick kronan för långt och utarmade bönderna i Österbotten. De fria bönderna beväpnade sig med b la klubbor och kastade ut de inkvarterade ”gästerna”. Benämningen ”klubbemän” användes nedsättande men de hade troligtvis även andra vapen. Men klubba med spikar var det mest effektiva vapnet mot knektarnas ringpansar. Länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/Klubbekriget

Sammantaget kanske detta kan ge en bild över inriktningen på denna blogg. Byt bara ut den förtyckande adeln mot gammelmedia, kungen mot politiker, arbetstagaren mot ofria bönder, och entreprenören mot skattebonden, klubbemän mot bloggare och spikklubban mot internet, det mest effektiva vapnet mot gammelmedia.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s