Socialdemokrati

I Sverige är demokratisk (eller reformistisk) socialism förhärskande, det är en variant av socialism som strävar efter att införa ett socialistiskt produktionssystem med reformer, gradvisa demokratiska förändringar, till skillnad från revolutionär socialism som vill göra det med hjälp av en revolution. ”Kapitalismen kan bara avskaffas genom revolution” Karl Marx (1818-83) och Friedrich Engels (1820-95). Ordet socialism kommer från de latinska orden socius som betyder kamrat och från socialis som betyder kamratlig.

Socialdemokrati är en form av reformistisk socialism som genom stegvisa reformer under en längre tidsperiod vill omvandla samhället från ett kapitalistiskt samhälle till det eftersträvade klasslösa samhället. På detta sätt, hoppas man, skall Marx förutspådda nödvändiga mellansteg, proletariatets diktatur, kunna undvikas. Kritikerna av denna hållning idag menar att det är önsketänkande att en så komplett omvandling av samhället skulle gå att genomföra med helt demokratiska metoder, varken snabbt eller långsamt.

För att inte tumma på demokratin nöjer man sig istället med att införa sociala regleringar av ekonomin. Men central planering av ekonomin kräver omfattande kunskap om framtiden för att fatta bra beslut. Men central planering måste man ofta välja en eller några få lösningar. Dessa lösningar kommer ofta att vara dåliga på grund av de dåliga förutsägelserna. Enligt Ludwig von Mises (Economic Calculation In The Socialist Commonwealth, 1920) så är rationell allokering av kapital omöjlig utan marknadens prismekanism.

Historiska försök att skapa helt socialistiska samhällen har varit i bästa fall kortlivade eller misslyckade, och i värsta fall resulterat i omfattande förtryck. Ett flertal exempel på detta: Sovjetunionen och Östeuropa före 1989, liksom Kina och många utvecklingsländer. Socialister försvarar sig med att det aldrig har funnits ett riktigt socialistiskt samhälle eller att de förespråkar helt andra samhällen än de som exemplifieras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s