Politisk Korrekthet

Begreppet politiskt korrekt föddes i Sovjetunionen under utrensningarna på 1920-talet, då det användes för att klassificera vilka medborgarbeteenden som var korrekta eller inkorrekta utifrån den officiella partilinjen. Uttrycket togs upp på nytt inom delar av den europeiska och amerikanska vänstern under dess interna strider och splittringar på 1970-talet. Ibland användes det med samma allvar som det använts i det tidiga Sovjetunionen, men oftast användes det skämtsamt om dem som uppfattades som alltför asketiska och nitiska i sin politiska renlevnadsiver.

Norstedts Ordbok definierar begreppet politiskt korrekt enligt följande:

Politiskt korrekt: som stämmer väl överens med åsikterna hos det (för tillfället) ledande kulturskiktet i frågor som rör politik och samhälle.

I Sverige ses begreppet som en strävan att ligga rätt i tiden och vara åsiktsmässigt nära de grupper som sätter agendan i samhällsdebatten. Exempel på politisk korrekthet enligt denna definition skulle kunna vara att uttrycka åsikter som ligger nära etablerade opinionsbildares syn på t ex feminism eller mångkultur, för att ta några frågor som varit aktuella de senaste åren.

Det är intressant att man i Sverige tar den politiska korrektheten på så stort allvar. Det verkar finnas en underliggande rädsla för att stå på sig och tycka annorlunda än ledande auktoriteter inom samhällsdebatten. En teori om man tittar på historien skulle kunna vara att det svenska folket blivit terroriserade av kungen och adeln sedan medeltiden och samtidigt som de hatar markägarna så är folk inte kapabla att ta det ansvar det innebär att vara fria män eller kvinnor. Man lyssnar ödmjukt på vad viktiga personer tycker och försöker pejla in rådande populära åsikter och man är ivrig att lämna över sitt eget ansvar till en socialistisk auktoritet som bedriver en politik som går ut på att klämma åt borgarna, just de som förtyckt dem i hundratals år. Det glömmer man inte över en natt. Men man har bara bytt den kapitalistiska auktoriteten mot den socialistiska auktoriteten men likväl är det en auktoritet. Mona, Göran och Lars är tydliga exempel på auktoriteter som utger sig för att vara ”av folket” för att vinna sympatier men som sedan de fått makten kommer dra nytta av alla förmåner. Mona som handlar på statens kort, Göran som startat PR firma för att kapitalisera sitt höga PR värde som fd stadsminister och Lars som anser att många politiska flyktingar är bra för det ger honom medlemmar samtidigt som hans barn går på privatskola. Same same but different. Det finns nog få vettiga auktoriteter som har aspirerat att bli det. Det krävs vassa armbågar, inget som gynnar andra än de själva.

Det blir extra tydligt när någon olycka händer, när t ex ett barn drunknar på en badstrand är det kommunens fel att det inte finns badvakter. Aldrig föräldrarnas. När en cyklist dör i trafiken är det polisens fel för att de inte bötfällt cyklister, det är alltid någon annans fel.

DSM har en annan teori, och det är att media traditionellt förespråkar vänsteråsikter och stämplar ”höger eller moderat” som något fult pga att televisionens genombrott sammanfaller med vänstervågen som startade med studentupproret i Paris år 1968.

Pressstöd

Presstödsnämndens uppgift är att fördela det statliga stödet till dagstidningar. Målet med fördelningen är att värna om mångfalden på dagstidningsmarknaden och en bred spridning av dagstidningar över hela landet. Mångfald på tidningsmarknaden ska leda till en allsidig nyhetsförmedling och opinionsbildning. De största presstödstagarna är sedan många år Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet. Den senare tidningen får driftsstöd som andratidning i Malmö trots att upplagan så gott som uteslutande går till mindre orter och landsbygd i övriga Skåne, där tidningen har en avsevärt starkare marknadsposition. Skånska Dagbladet är en centerpartistisk dagstidning.

Aftonbladet: oberoende socialdemokratisk
DN: oberoende liberal (DN:s målsättning är att förvalta upplysningstraditionen)
SvD: obunden moderat
Expressen: obunden liberal

Skrivet i andra bloggar om PK:

http://juliaskott.wordpress.com/2010/06/10/det-romantiska-ar-politiskt/#comments

fribonde // 23 juni, 2010 vid 7:20 e m | Svara

Mycket är politiskt men att gifta sig tycker jag inte är det, religionen har funnits bra mycket längre än politiska partier. Att säga att Sverige är ojämstält är däremot politiskt korrekt, vilket betyder att inget parti skulle våga ifrågasätta om det stämmer. Men tror jag att det stämmer: Ja, eftersom alla säger det…men relativt andra länder – Nej. Sverige är det mest jämställda landet i världen. Nu inväntar jag haglet av kommentarer för att oj jag har visst uttalat mig politiskt inkorrekt. Men det är just det som är poängen.

  • Julia // 23 juni, 2010 vid 7:25 e m | Svara

    Ett: ”Politiskt” är inte samma sak som ”knutet till ett politiskt parti”.

    Två: Man kan vara mest jämställd och fortfarande vara ojämställd, det är inte en binär fråga.

    Tre: Det är inte särskilt ballt, radikalt eller nyskapande att använda anklagelsen om politisk korrekthet som någon form av argumentationsmetod.

(Notera tendensen att förklara något genom att säga vad det inte är för att det ska låta lite mer sofistikerat och svårbegripligt än vad det egentligen är. En form av snobberi typ: ”Det här är allt för svårt för någon som dig att förstå, man måste tillhöra kultureliten för att förstå det”. Mer om detta i senare inlägg…)

Kanske missförstod jag, trodde du pratade om det politiska ställningstagandet som äktenskapet anses vara av politiskt medvetna. Angående jämställdhet är det en definitionsfråga, men jag undviker helst att gå in i klinch med en kvinna -no offence. Men du har en poäng där kanske, – låt kommentarerna hagla, jag kanske lär mig något nytt. ”Politisk korrekthet” är varken populistiskt eller nyskapande, varför skulle jag tycka det? Likväl finns den där, oerhört tröttsamt med alla som har samma åsikt utåt men inte vågar säga vad de egentligen tycker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s