Slussen: Stockholms och Sveriges medelpunkt

Historiskt så grundades Stockholm runt slussen, men övergav Helgös och Birkas handelsstäder till förmån av Stockholm. Man kan spekulera i att de djupare kontinentala båttyperna från Tyskland och Holland bla inte kunde ta sig igenom nuvarande slussenrännan och istället sålde sina varor där och det blev en naturlig handelsplats. Granit var svårbrytbart och man kunde inte under tidig medeltid bränna tegel så det blev naturligt att forsla stockar på Mälaren till nuvarande Gamla stan för att användas som byggmaterial därav namnet Stockholm. Den norra soliga sidan av slussen blev antagligen först bebyggt, alltså nuvarande gamla stan, medan de fattigare hantverkarna och fiskarna fick nöja sig med södersidan, alltså Södermalm.

Långt senare löste man problemet med att bygga en slussränna så djupare båtar kunde ta sig igenom. Då kunde segelskutorna med last av byggmaterial och ved ta sig igenom.

När sedan de motoriserade fordonen och fartygen tog över byggdes slussen om till sin nuvarande form och den öppningsbara bron slopades. Segelskutorna fick nu ta sig den längre vägen igenom Hammarbykanalen, eller rättare sagt segelskutornas tid var därmed förbi.

Om moderaterna lyckas få igenom kommersialiseringen av slussen så kan dom skryta med att dom satt SIN prägel på Stockholm och Sverige. Slussens identitet har alltid varit en knutpunkt för transporter och leveranser av olika slag, och samtidigt en samlingsplats och en marknadsplats. Under 80 och 90 talet var det en samlingsplats för skinheads (helikopterplattan) och idag söker sig homosexuella till gayclubben, ungdomar möts upp utanför vid torget, rödstrumpor och kultureliten sitter och solar sig. Jag ser slussen med sina utmärkta cykelleder, gångtunnlar, kollektivtrafikförbindelser, katarinahissen, djurgårdfärjorna, torget, strömmingskiosken och måsarnas skratt som en mysig oas i storstadsdjungeln. En tillflyktsort som andas Stockholm och Södermalm. Geniun Södercharm. Är den tiden förbi?

Om moderaterna förstör slussen för söderborna, då tycker jag Sossarna i nästa mandatperiod ska bygga en kopia av gamla slussen på Östermalmstorg. Riv saluhallen till förmån för en ny bussterminal och där svampen står blir det kolloniträdgårdar endast till för medlemmar av socialdemokraterna. Klubbarna får stänga senast kl. 22 också.

Annonser

Om fribonde

Jag skriver vad jag vill, när jag vill, om jag vill...
Det här inlägget postades i Moderatpolitiker, politik, samhälle, Shoppingcenter, Slussen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s