Svensk Sjukvård

Hade tänkt skriva om sjukhus, vårdcentraler och privata företagshälsan pga av att jag själv är sjukskriven just nu och har suttit i väntrummen och iaktagit och filosoferat….men jag inser att jag måste bena ut mitt budskap lite först. Detta är mina iaktagelser:

 • Oseriösa och underkvalificerade sjuksköterskor som flörtar med patienter, ger snygga killar företräde, bättre vård etc, som går ut över de mindre snygga.
 • Pensionärer får vänta längst om ej akut, de har ju  tid och sällan akut
 • Vårdcentraler och specialister…De med svenskt utseende eller ”riktiga”sjukdomar går före. Många invandrare i väntsalarna, många av dem arbetslösa?? Många fejkar för att få ut sjukpenning…för att de inte får jobb av svenska arbetsgivare??
 • Uteliggare och alkoholister får bra akutvård
 • De som skriker högst går först på akuten, de med minst smärttålighet går före alltså
 • Ingen har övergripande befogenheter, men många specialister med smalt men djupt kunskapsområde. Men förmågan att se sambanden kanske inte är så bra, kanske typiskt för studier i sverige är att man lär sig linjärt och bara bygger på medan gammal kunskap glöms och man ser inte sambanden. ie man blir som en mänsklig uppslagsbok..Ett symptom = Ett recept.   En kombination av symptom = flera olika recept på olika saker…men vad är sambandet, orsaken…man utreder inte bara skriver ut läkemedel som läkemedelsföretagen säljer mao de som de vill sälja, tjänar mest pengar på, har patent på etc. Det finns nog massor av naturläkemedel man har hemma typ vitlök, alkohol, olivolja, tea three oil etc som fungerar bättre och utan konserveringsmedel och biverkningar men hur ska man då tjäna pengar. Skulle en läkare skriva ut recept på en vitlök om dan istället för penicillin…knappast
 • Väntetider är ofta inte så långa och det finns mycket hjälp att få om man själv tar reda på vad som behövs och ställer sin egen diagnos, Den västerländska läkekonsten är oerhört primitiv typ lyssna på lungor, hjärta, känna efter knölar, knacka på knäna, skriva ut penicillin/antibiotika mot allt för att se om det hjälper, ta blodprov etc. Sedan blir man runtskickad. Avancerade och snabba metoder är dyra och bara de allra sjukaste får bra diagnoser, men då kanske det är för sent och blir ännu dyrare för samhället. Många läkare har idag accepterat akupunktur där diagnos ställs genom att känna på pulsen, mycket mer sofistikerat. Kanske är det ett bra kompliment..men inte så många är duktiga.
 • Kontakten med patienterna är opersonlig och kall, om inte ytlig attraktion finns med i bilden, se punkt 1..Eller patient högljud, allvarligt skadad etc..
 • Det finns läkare som är det av en anledning, pedofiler på barnsjukhus, sexuellt frustrerade gynekologer, bögar som kollar prostatan, sadistiska tandläkare, osv
 • Patienten förväntas själv veta vad som är felet och tom ställa diagnos, läkaren godkänner patientens diagnos om stämmer överens men yttre attribut, tex bruten arm, hosta, osv men sätter sig inte in 100%. tex patienten kommer till akuten med bruten arm och läkaren bekräftar att den är bruten.
 • Läkemedel skrivs ut friskt, om inte det en funkar så byter mot någon annat, innan diagnos är 100%ig.
 • En del läkare är partiska för att de vill hjälpa patienten att få ut sjukpenning. ie de vinklar utredningen så att läkarintyget ska se bra ut. Samtidigt är det en hållhake, för läkaren är det makt att kunna skriva ut läkarintyg och att i gengäld kräva saker typ du är ju hemma nu så då måste du, nedlåtande attityd…etc etc dock oftast i patientens bästa intresse men ibland för att visa makt, ofta unga kvinnliga läkare som vill visa sin makt över unga män. Kanske I trots mot ett perceptionerat antifeminitiskt samhälle eller pga social förväntningar/tillhörighet.
 • Äldre läkare kan inte skriva på tangentbord, tar lång tid att göra läkarintyg.

Kommer renskiva det här senare så fortsättning följer….eller inte, kanske bygger jag bara på och spyr galla över den svenska sjukvården eller inte, kanske är den bra trots allt….men kan förstås alltid göras bättre och alltid trevligt att kritisera. Och kanske är det här inlägget OK, jag skriver ju som sagt inte för massan utan jag skriver för de med ”förmågan att ta kortaste vägen genom alperna, mao från alptopp till alptopp, mao de med långa ben” mao Om du inte förstår kanske du borde surfa vidare till blondinbellas blogg (ledsen blondinbella men din blogg är den enda som kommer upp i min rossliga hjärna (och hals) just nu, vilket ju borde ses som ett stort + med tanke på varumärket) eller liknande mer så att säga mer mainstream???inte vet jag, eller åtminstone inte lika djup…

Annonser

Om fribonde

Jag skriver vad jag vill, när jag vill, om jag vill...
Det här inlägget postades i samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s