Smygrasismen i Sverige

Nu kanske man skulle kunna dra slutsatsen att jag kommer skriva om sverigedemokraterna, men det är så uttjatat så jag nästan tycker synd om dom. Sverigedemokraterna står för en ”protectoristic” politik som kanske bygger på nationalistiska grunder, även om det finns en del rasister bland medlemmarna, men det finns säkert rasister som är sossar eller moderater etc. Och att det finns stalinister bland medlemmarna i vänsterpartiet som man inte ska blunda för.

Men men, Svenska har en konstig arrogant attitud till andra kulturer och länder. Numera vågar man inte säga neger och svartskalle men det är helt okej att prata nedvärderande om finnar (och norrmän). Historiskt sätt har Finlands bönder hållits tillbaka av adeln och av svenska skatter som i vissa fall varit orimliga och lett till bondeuppror. Men pga av en stark svensk militär har man kunnat slå ner upproren och avrättat ledarna. Detta är inget som nämns mer en med några nedsättande rader i svensk historiebeskrivning, typ ”Man var tvungen att ta itu med klubbemännen pga andlig efterblivenhet hos bönderna i perifera delar av landet”. Strategin var ofta att förringa och förvränga de drivande upprorsmännen genom propaganda och att försöka muta bönderna. De finska bönderna utkrävde tillsammans med hertig Karl sin hämnd mot adeln, därav Åbo och Viborgs blodbad.

Kanske är det pga detta som Svenskar idag har en nedsättande attitud mot Finnar. Men det förklarar inte smygrasismen, hur uppstod den? Eller kanske har den alltid funnits där?

Kan man säga att sverige är ett solidariskt och ej rasistiskt land och samtidigt inte VÅGA säga vad man egentligen tycker eller ens inte är medveten om sina grundläggande värderingar? Med handen på hjärtat, behandlas alla LIKA oavsett hudfärg eller kultur. Andra hudfärger accepteras generellt OM man har anpassat sig till den svenska kulturen. JA, antirasismkampanjer har fått fram sitt budskap, men vi accepterar fortfarande inte andra kulturer och värdringar än våra egna, eller rättare sagt vi känner bara till våra egna värderingar och dömer andra genom dem utan djupare insikt.

Annonser

Om fribonde

Jag skriver vad jag vill, när jag vill, om jag vill...
Det här inlägget postades i samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s