Lagar och lagar

Det finns lagar och det finns lagar. En del lagar är onödiga andra är nödvändiga. En del är självklara medan andra är tveksamma. För att fortsätta på samma spår som det sista inlägget igår, med andra ord, att lagar är till för att skydda människor från varandra och inte skydda oss från oss själva. Sen kan man fråga sig om inte dessa lagar som är till för att skydda oss från oss själva egentligen bara skapar mer kriminalitet. EFTERSOM DE FLESTA HAR EN INBYGGD UPPFATTNING AV VAD SOM ÄR RÄTT OCH FEL SÅ TENDERAR ALLA LAGAR SOM INTE ÖVERENSSTÄMMER MED DEN EGNA UPPFATTNINGEN AV RÄTT OCH FEL ATT LEDA TILL ATT ETT BEHOV AV KRIMINELLA VAROR OCH TJÄNSTER UPPSTÅR. För att tillhandahålla dessa kriminella varor och tjänster behövs nätverk som med kriminella metoder håller sig utanför samhället. Om lagarna skulle överensstämma med den egna uppfattningen av vad som är rätt och fel skulle det inte finnas något behov som göder den kriminella världen och den skulle därav krympa drastiskt.

En framtid där detta fenomen går till överdrift är den i filmen Demolition Man från 1993. Man har då uppnått ett samhälle med perfekt ordning och de som vill leva i ett fritt samhälle tvingas leva under jorden (bokstavligen). För att ta itu med detta så kallade ”problem” återuppväcker man en ”old school” brottsling från 90 talet. Men eftersom det inte fanns något att sätta emot denna brottsling år 2032 när polisen inte längre är utrustad eller tränad för fysiskt våld så ”tinar man upp” en ”old-school ” polis också.

Denna framtidsversion är fullt möjlig och vi är halvvägs där jämfört med 1993. Det finns en övergripande trend att genom lagar försöka skapa allt mer ordning och reda på bekostnad av den individuella friheten. Det är just kontrasten mellan ORDNING och FRIHET som filmen belyser vilket är ganska intressant.

Människa har också en inbyggd självbevarelsedrift att bekämpa orättvisor och försvara sin integritet så lagar som man bedömer som integritetskränkande eller orättvisa kanske man utmanar lite extra. Konsekvenserna av detta handlande skyller man sen på de som man anser har kränkt ens integritet, alltså makthavarna, vilket är helt naturligt. Vi går alltså från frihet med ansvar till frihetskämpande utan ansvar.

Men samtidigt är det ganska skönt att den här mekanismen finns för att bryta trenden som skulle förvandla fria individer till slavar. Fast skrämmande att de kriminella nätverken fyller en så viktig funktion…

Annonser

Om fribonde

Jag skriver vad jag vill, när jag vill, om jag vill...
Det här inlägget postades i löjliga lagar, politik, samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s