Drömmarnas politiska debatt

Är inte ni också trötta på den ensidiga politiska debatt i media, visst den stora massan är enkla människor, likaså den genomsnittliga TV tittaren. Men ändå, nivån är låg och det blir ingen PRODUKTIV DIALOG. En dialog skulle kunna skapa förutsättningar för att nya vettiga beslut skulle fattas, men istället blir det bara missförstånd och billiga retoriska poänger.

Istället för att hacka på varandra skulle de kunna utveckla en mer nyanserad retorik som t ex.

”Jag förstår att ni vill värna om de svaga som har risk att hamna utanför det kapitalistiska samhället, men vi (alliansen) anser att den rödgröna oppositionen driver frågan för långt, och med för långt menar vi att med ytterligare skattehöjningar så försvinner företag och kapital,  och därmed skatter. Med ökade bidrag så ökar arbetslösheten och det bidrar till att fel saker uppmuntras tex lathet istället för entreprenörskap.”

”Jaha, vill ni också ha de mest effektiva skatterna, då är vi överens i den frågan men vi anser att det som inte gynnas av kapitalistisk konkurrens tex skolor, sjukhus och kommunikationer ska vara statligt ägda. Det som inte gynnas av marknadskrafterna, alltså blir sämre ska inte privatiseras (Är inte 100 om detta är någon socialdemokratisk politik….=) men det borde det vara. När det gäller belöning/bestraffning av rätt beteende håller vi inte med, vi anser att vuxna människor vill jobba av egen kraft för att det är roligt inte för att de måste, det blir ett sånt tufft samhälle annars”

”Ja vi vill också att vissa saker ska vara offentligt ägda, det som är mest berättigat och det som inte gynnas av marknadskrafter, men vi tror inte på statliga företag som är rena vinstmaskinerna pga av att de inte är konkurrensutsatta som t ex systembolaget. Statliga företag får heller inte köras ineffektivt med för mycket folk för att skapa arbetstillfällen och lätt arbetsbelastning och konkurrera på ojämlika villkor med privata företag. Däremot är vi absolut inte överens om att alla människor skulle jobba om de inte var tvungna, alla kan inte göra de roliga jobben, tyvärr, det är verkligheten. För den skull behöver man inte se ner på dem som har dåliga jobb, tvärtom, men det ska finnas tillräcklig motivation för de som vill utbilda sig. Jag förstår er idealistiska världssyn och i en perfekt värld vore det en drömvärld men verkligheten är inte redo för socialismen år 2010”

”Okej, socialdemokratin har en politik som accepterar ett kapitalistiskt ekonomiskt samhälle men med vissa demokratiskt socialistiska inslag, vi har också insett socialismens brister men jobbar runt dem genom att lära oss av högerpartier. Problemet är att vår politik kostar så mycket pengar som vi måste få in genom skatter, och enligt Anders Borg så minskar de totala skatteintäkterna om vi höjer skatten per person eller per företag. Detta är något vi inte förstår, kanske kan vi lära oss något..”

”Ja vi kan också lära oss lite av er om sånt som inte handlar om ekonomi och lagar. Hur kan t ex lägre straff minska brottsligheten?”

”Låt oss diskutera andra frågor istället för skatt, bidrag och ekonomi, t ex hur vi kan förbättra miljön och det nya mediet IT, hur ska vi bevara folks integritet och samtidigt förhindra bedrägerier….bla bla bla”

And they live happily ever after =)

Annonser

Om fribonde

Jag skriver vad jag vill, när jag vill, om jag vill...
Det här inlägget postades i media, politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s