Pop och politik: Konsumtion

Igår lyssnade jag på radio och mellan låtarna handlade det om politik och samhällshistoria:

”Under den här tiden när den här låten kom till (”Let the best man win”) vet jag att det största TV programmet va Bingolotto. Ja kände bara Jaha är det här liksom öh var öh världen är på väg. Är de det livet går ut på, att den som får mest prylar när den dör har vunnit tävlingen? Livstävlingen. Jag blir lite trött på hela den där  tiden och Bingolotto.

”Och det är fler som har all anledning att grunna över ekonomi och konsumtion våren 1993 när låten ”Let the best man win” släpps. Sverige är i djup ekonomisk kris och hösten innan har varit den värsta i landets historia sedan 1930 talet. Krispaket efter krispaket har presenterats för att rädda Sverige och bankerna från å gå i konkurs. En halv miljon människor har mist sina jobb och för att förstå hur det här har kunnat hända så måste vi backa till 80 talets början. 1980 talet är ett decenium med ekonomisk uppgång från början till slut. Svensken blir rikare och rikare och yuoppin gör entré, en ung urban yrkesarbetande snobb med tillbehör som mobiltelefon, märkeskläder och sportbil. Fastighetspriserna stiger med väldig fart vilket sätter igång nybyggandet. Nu lönar det sig att både bygga och köpa fastigheter. En mängd finansbolag dyker upp vars ända verksamhet är att låna ut pengar till olika byggbolag. Och för att finansiera det så lånar man av svenska banker. Det spekuleras inte bara i fastigheter utan i det mesta som folk kan tänkas investera i. Konstpriserna börjar stiga i höjden och ryktet säger att det är när Benny Andersson börjar köpa Zorn målningen ”Reflexer” 1980 som det hela drar igång. Nu har massor av investerare, däribland banker och finansbolag konstverk inlåsta i bankfack som en penningplacering inför framtiden. Och alla världen stiger. (money, money , money – ABBA)

I början av 90 talet har vi ett Sverige där finansbolagen lättvindigt fått låna enorma summor av svenska banker. Där vanliga konsumenter har köpt både bostäder och aktier för lånade pengar och företag som tvingas betala höga löner eftersom den låga arbetslösheten gör att arbetstagarna kan vara kräsna. Och det är nu som några få röster börjar säga att det här kommer att spricka.

Riksbanken chockhöjer marginalräntan till 75% igen. Orsaken till att Riksbanken återigen höger räntan till 75% är att uppgifter att bl a valuta har börjat strömma ut ur Sverige. Det rör sig enligt vissa uppgifter om tiotusentals miljarder kronor som strömmade ut ur landet igår.

90-talets finanskris började med en spekulation i att fastighetspriserna troligtvis kommer att gå ned med 30-40% inom en snar framtid. Kort därefter ställer ett av de största finansbolaget in sina betalningar. Bolaget som har låna ut pengar till fastighetsbyggande och spekulation världen över kan inte längre betala sina skulder till de banker de lånat pengar. Nu blir det en kedjereaktion där byggbolagen som har byggt går i konkurs vilket gör att finansbolagen som lånat dom pengar också går i konkurs vilket gör att de svenska banker stått för finansbolagens pengar också riskerar att gå i konkurs. Det går inte så den svenska regeringen måste göra något. Marginalränta blir ordet på allas läppar hösten 1992. ”För drygt en halvtimme sen kom beskedet från riksbanken, marginalräntan höjs till 500%, ni hörde inte fel, marginalräntan är nu alltså 500%”. Riksbankens marginalräntan är den ränta som svenska banker får betala när dom lånar pengar. För att stoppa alla som placerat pengar i Sverige ifrån att flytta sina investeringar utomlands så höjer nu Riksbanken marginalräntan till 500%. Det här påverkar såklart alla bankkunder drastiskt. Den som köpt en lägenhet för lånade pengar när räntan va några få procent kunde få betala upp över 20% i ränta på bolånen. För många gick hela lönen till att betala boendet. Men för de flesta svenskar som inte ägde bostäder eller aktier så gick krisen förbi utan större problem. Louise Hoffsten var en av dom: ”Det här var ingenting som påverkade mig personligen eller privat på nåt sätt, jag vet ju att så har det ju alltid varit, det går upp och ner. Kurserna och aktier och sånt, allting går upp och ner. Fastighetsmarknaden och saker och ting händer och så rasar det och så ska det byggas upp igen.”

Nu börjar bankerna be staten om hjälp för att inte gå i konkurs. Dom borgerliga partierna som har makten i Sverige sätter sig ner med oppositionen och gör en rad krispaket för att rädda hela landets ekonomi så måste bankerna räddas. Och det är landets invånare som får betala med höjda skatter och besparingar. Sverige har nu ett budgetunderskott på över 100 miljarder. Landets ekonomi läcker som ett såll. ”Bara någon timme efter att regeringen presenterade sitt tredje krispaket i förra veckan så strömmade 30 miljarder kronor ut ur landet enligt uppgifter till ekot.”, ”Ja det har varit en kaotisk situation på de Europeiska finansiella marknaderna. Jag tror man får gå tillbaka ja, många decenier för att finna någonting motsvarande.” I November 1993 lägger Sverige om sitt ekonomiska system och går från en fast kurs till en flytande kurs för kronan som en sista åtgärd för att Sverige inte ska bli bankrutt. Och kronan tappar i värde direkt. Men 1993 mattas krisen av och räntor, valutakurser och nyhetssändningar återgår till ett mer normalt läge. (13:50)

Annonser

Om fribonde

Jag skriver vad jag vill, när jag vill, om jag vill...
Det här inlägget postades i media, politik, samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s