”Fritt fram för skoterbus” SVT moraliserar igen

”Vattenskotermarodörer”? Vem använder det ordet idag? Man kan fråga sig hur gamla gammelmedias journalister är och man kan också fråga sig hur hög deras IQ nivå är. Innan de kastar ihop en artikel på 5 min kunde de tänka efter i 5 min innan de började skriva. För att hjälpa dem lite så har jag några frågor de kanske kunde reflektera över:

1.) Vad är kärnan i problemet med vattenskotrar, finns det överhuvudtaget ett problem? Kanske tycker bara en del av befolkningen att det är störande (t ex seglare, fiskare, villaägare). Det är i och för sig förståeligt men ska man ta större hänsyn till en grupp över en annan.

2.) ”Farliga”? Mycket är farligt, t ex motorcyklar, vattenskidor, wakeboard, mopeder, bilar, åka skidor, skateboard, rullskridkor, att gå upp ur sängen på morgonen. Varför säger man inte ”motorcykelmarodörer” eller ”vattenskidmarodörer” (eller ”gåuppursängenmarodörer” ;-)?

3.) Vad är skillnaden mot en båt? Är inte en vattenskoter en båt? Ska vi förbjuda all nöjesåkning med båtar eller bara båtar med ett visst utseende t ex båtar med handtag istället för ratt eller rorkult, eller båtar under en viss längd.

4.) Har det inte i alla tider varit ett visst motstånd mot nymodigheter men har man tidigare lyssnat lika mycket på de konservativa och förbjudit sånt som de stört sig på? Det finns en berättelse om en kyrkoherde på Åland, som i en söndagspredikan dundrade helveteseldar och svavel över ogudaktiga människor, som inte tar de prövningar Herren ger på allvar och ror i motvind, utan fastmer sitter och lorvar och latar sig med de där djävulspåfunden, snedseglen, som för fram dem mot den vind Herren har sänt. Om moralisterna fått bestämma tidigare så skulle motorbåtar vara förbjudna idag. Nu är det lite sent att förbjuda dem, det skulle bli ett ramaskri, annars hade de nog infört ett motorbåtsförbud redan. Kanske bra för då skulle olyckorna markant minska och om folk ror och seglar så får de motion vilket ju är bra….Men då ska polisen och kustbevakningen också inte få använda motorbåt för det är otroligt störande när de kör fram och tillbaka och drar upp vågor och tutar, de är mycket värre än vattenskotrarna. ”Don´t use a cannon to kill a mosquito”.

5.) Eftersom vi är med i EU så måste Sverige tänka efter lite och ta hänsyn till det innan man klubbar igenom nya lagar. Eftersom lagar införs utan eftertanke och för att justitieministern inte har juridisk kompetens så är det naturligt att en del nya svenska lagar bör ifrågasättas. Vilken soppa vi skulle ha om Sverige inte skulle vara med i EU, kanske vore det lika bra att centralisera EU ännu mer.

Fritt fram för skoterbus (länk till artikel)

Publicerad 24 juni 2010 – 12:33
Uppdaterad 24 juni 2010 – 12:37

Kustbevakningens personal är bekymrad – oklarheter i lagen ger nu vattenskotermarodörer än mer frihet att härja loss på sjön.

Nya riktlinjer

Förseelse mot vattenskoterförordningen har nu prövats rättsligt i ett par svenska tingsrätter, vilket resulterat i friande domar.

I den senaste domen, i Sundsvalls tingsrätt, skriver rätten att den svenska lagstiftningen står i strid med den EG-rättsliga regleringen.

Rättsläget anses därför så oklart att Kustbevakningen tills vidare avstår från att rapportera förseelser som sker på öppet vatten, det vill säga där det inte tydligt är markerat att man inte får köra vattenskoter.

Källa: Kustbevakningen (TT).

-Vi är bakbundna, säger kustbevakaren Christer Petersson.

Svensk lag och EG-rätt kolliderar vad gäller hur och var man får köra vattenskoter.

I väntan på att rättsläget ska klarna har Kustbevakningen därför bestämt sig för att inte rapportera förseelser som sker på öppet vatten. Vattenskotrar kan komma upp i hastigheter över 50 knop, motsvarande ungefär 100 kilometer i timmen, och risken för allvarliga olyckor bedöms som stor i områden med mycket båttrafik och badande.

Annonser

Om fribonde

Jag skriver vad jag vill, när jag vill, om jag vill...
Det här inlägget postades i löjliga lagar, polis polis potatisgris, usel journalistik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s