Ask öppnar för fler kameror

Ask öppnar för fler kameror

Miljöpartiet har helt rätt i den här frågan, om det är mänsklighetens framtid att bli övervakad av maskiner så är det inte en framtid som jag vill leva i. Att vara övervakad är integritetskränkande. Systemet blir också alltför totalitärt och sårbart om det blir alltför lätt och går alltför snabbt för auktoriteter att utöva kontroll. Inget system är perfekt och som historien bevisat så finns det eller kommer att finnas perioder där systemet blir korrumperat. Systemet blir känsligare för att rätt beslut fattas i alla lägen och att konsekvenserna för dem kan förutsägas. ”It has become appallingly obvious that our technology has exceeded our humanity.” (Albert Einstein). Total kontroll är en mycket farlig väg, mer om detta senare…

(Det kanske räcker med att titta på en del science fiction filmer t ex Demolishon Man, The Island m fl.)

Uppdaterat 2010-06-21 16:59. Publicerat 2010-06-21 11:07 (http://www.dn.se/nyheter/sverige/ask-oppnar-for-fler-kameror-1.1125670)

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill göra kameraövervakning till valfråga. Det ska bli lättare att få tillstånd. Men frågan kommer upp fyra år för sent, tycker förre justitieministern.

Dela med andra:

DN Teman i artikeln

Annons:

// // <![CDATA[
var TFSMFlash_PRETAG=””;
var TFSMFlash_POSTTAG=””;
var TFSMFlash_VERSION=”10″;
var TFSMFlash_WMODE=”opaque”;
var TFSMFlash_OASCLICK=”http://oas.dn.se/5c/dn.se/forstasidan/sverige/L25/179273308/k3a1/dn.se/GoDoc_341_v7-13_ROS_CABI/100408_scroller_250x360.swf.html/552f6f43534577696269634142734836?http%3A%2F%2Fwww.godoc.se%2F&#8221;;
var TFSMFlash_SWFCLICKVARIABLE=”?clickTAG=”+TFSMFlash_OASCLICK ;
var TFSMFlash_SWFFILE=”http://oas.dn.se/RealMedia/ads/Creatives/dn.se/GoDoc_341_v7-13_ROS_CABI/scroller_250x3602890.swf/1271339178″+TFSMFlash_SWFCLICKVARIABLE;
var TFSMFlash_FSCOMMAND=””;
var TFSMFlash_IMAGEALTERNATE=””;
var TFSMFlash_OASALTTEXT=””;
var TFSMFlash_OASTARGET=”_blank”;
var TFSMFlash_OASPROTOCOL=”http://&#8221;;
var TFSMFlash_OASDIM=”WIDTH=’250′ HEIGHT=’360′”;
var TFSMFlash_OASADID=”OAS_RMF_k3a1_FLASH”;
document.write(”);
// ]]>

Beatrice Ask vill att lagen ändras och blir tydligare och att det också bli lättare att få tillstånd. – Vi ser i dag att vi har väldigt olika bedömningar i olika dela av landet. Det är rimligt att veta vad som gäller och ha samma regler. Lagen är inte tillräckligt modern och uppdaterad, sade Beatrice Ask vid ett pressmöte i Malmö på måndagen.

Annons:
//

Beatrice Ask vill också att ansvaret för tillsyn av kameror flyttas från länsstyrelserna för en mer enhetlig bedömning.

– Eftersom det handlar mycket om att balansera integritetsaspekten med brottsförebyggande insatser kan Datainspektionen vara lämplig myndighet för det, sade Ask.

Butiksägare som vill sätta upp kameror ska inte behöva söka tillstånd, utan det ska räcka med anmälan i efterhand, och kommuner ska enklare kunna få lov att kameraövervaka vissa ”hot-spots” där behovet anses stort.

– Det handlar om specifika, rätt avgränsade områden där kameraövervakning har stor betydelse i förebyggande syfte framför allt när det gäller stölder och inbrott, sade Ask.

När det gäller att klara upp brott vill Ask också att polisen ska få lägga ut bilder på sin hemsida för att få hjälp.

– Det är svårt att förstå att program som till exempel Efterlyst kan publicera bilder, men polisen vet inte om de kan gå ut med bilder. Jag tycker de ska kunna använda bilder i en del sammanhang. Men jag överlåter åt juristerna att bestämma reglerna för det, sade Beatrice Ask.

Förre justitieministern Thomas Bodström (S), betecknar utspelet som ”patetiskt”.

– Obegripligt att hon inte lyssnat på oss innan. Varför gör man detta utspelet nu i valrörelsen när man haft fyra år på sig och inte gjort någonting?, kommenterar Thomas Bodström (S).

Miljöpartiet kallar det hela för ”röstfiske”.

– Fler kameror ger också bara marginella effekter, det visar studier i England. Det leder bara till ytterligare känsla hos medborgarna av övervakning. säger Mehmet Kaplan, rättspolitisk talesperson för MP.

Annette Fröstberg/TT

Annonser

Om fribonde

Jag skriver vad jag vill, när jag vill, om jag vill...
Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s