Naivt att slopa kungahuset

”Så slopar vi kungahuset” Eftersom Kungahuset inte har något makt så finns det heller ingenting som är odemokratiskt med att de inte är folkvalda. Att konfiskera deras egendom eller att hota med att göra det är ett brott som SVT, TV4, aftonbladet m fl. tycker är helt okej. Apanaget som de får har de rätt till enligt ett avtal med svenska staten. Peter Althin och Mona Abou-Jeib Broshammar borde dömas och straffas för uppvigling, något som kan ge 4 års fängelse. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Uppvigling).
Men för att leka med tanken. Vad kommer Sverige tjäna på att avskaffa monarkin? Ingenting, Kungen skulle kunna flytta utomlands med sina pengar och starta en PR firma som smygmoderaten Göran Persson gjort och därmed försvinner inte bara kapital från Sverige men också det PR värde som Sverige har nästan gratis idag (apanaget är inte det rätta marknadspriset för de tjänster som utförs).
Att i dagens Sverige tjata om republik är precis som republikanska föreningen skriver just ”modernt”. Något som retar mig är just användandet av ordet ”modernt” ( http://en.wikipedia.org/wiki/Modern_history). I och för sig är det svenskt språkbruk att snacka om modernt som något nytt och populistiskt men det är likväl en period som vi historiskt har passerat och i det kontemporära globala samhället vi lever i så finns det viktigare saker än monarkin att kämpa mot och kanalisera sitt engagemang och hävdelsebehov mot: tex miljön
Det är också tydligt att republikanska föreningens skribenter är världsfrånvända, bakåtsträvande och mycket dåligt pålästa. 5000 medlemmar är inte heller hälften av sveriges befolkning, inte ens på medeltiden även fast det säkert finns en massa republikaner som inte är med i republikanska föreningen så är 5000 medlemmar fjuttigt. Det är långt fler som är totalt ointresserade av monarkin, men det betyder inte att de är republikaner för när det väl kommer till kritan tycker de flesta svenskar att det är lite roligt med prinsar och prinsessor och de är värda den där 20 lappen per år. De flesta är nog inte heller medvetna om att en republik också kostar pengar…säkert mycket mer eftersom valkampanjen kommer kosta mer än underhållet av slotten kostar. Det är naivt att tro att man kan lura svenska folket med att de kan få en extra 20 lapp att köpa en glass eller cheeseburgare för om man slopar kungahuset. Jag tror och hoppas att folk inte är så lättlurade.
Men att de fått så mycket uppmärksamhet i media sista tiden är oroväckande. Jag rekommenderar att svenska kungahuset vidtar förebyggande åtgärder för att undvika konfiskering av deras privata egendom om de inte redan gjort det. Sälj av slott och fastigheter till privata köpare och flytta pengarna utomlands till mer demokratiska länder.

”Modern”

In contrast to the pre-modern era, Western civilization made a gradual transition from premodernity to modernity when scientific methods were developed which led many to believe that the use of science would lead to all knowledge, thus throwing back the shroud of myth under which pre-modern peoples lived. New information about the world was discovered via empirical observation.[citation needed]

The term ”modern” was coined shortly before 1585 to describe the beginning of a new era.[2] The European Renaissance (about 1420–1630) is an important transition period beginning between the Late Middle Ages and Early Modern Times, which started in Italy.

The term ”Early Modern” was introduced in the English language in the 1930s.[5] to distinguish the time between what we call Middle Ages and time of the late Enlightenment (1800) (when the meaning of the term Modern Ages was developing its contemporary form). It is important to note that these terms stem from European History. In usage in other parts of the world, such as in Asia, and in Muslim countries, the terms are applied in a very different way, but often in the context with their contact with European culture in the Age of Discoveries.[6]

[edit] Postmodern and contemporary

Postmodernism”, coined 1949, on the other hand, would describe rather a movement in art than a period of history, and is usually applied to arts, but not to any events of the very recent history.[7] This changed, when postmodernity was coined to describe the major changes in the 1950s and 1960s in economy, society, culture, and philosophy. Sometimes distinct from the modern periods themselves, the terms ”modernity” and ”modernism” refer to a new way of thinking, distinct from medieval thinking. ”Contemporary” is applied to more recent events because it means ”belonging to the same period” and ”current”.

Stödet för monarkin sviktar. Bara drygt hälften av svenskarna vill ha kvar kungahuset. Hur skulle en övergång till republik kunna se ut och hur skulle en sådan fungera? Sverige skulle kunna bli världens första republik utan statschef, menar dagens debattörer.

Peter Althin.Ordförande i Republikanska föreningen
Mona Abou-Jeib Broshammar. Generalsekreterare i Republikanska föreningen.

// <![CDATA[
if (window.ABse && ABse.ads) {ABse.ads.setupAdArea(‘ab_debatt_artikel’,’f’,210,360,200).loadAd();}
else {document.write(”);}
// ]]>

Bloggat om artikeln

Visar inlägg från de 3 högst rankade bloggarna

 • Anmäl Gasverket och Slottet blir Kulturhus?Från bloggen: Jinge.se
  10 maj 10:39// <![CDATA[
  /* <![CDATA[ */
  loader = new YAHOO.util.YUILoader({
  require: [”container”],
  combine: true,
  onSuccess: function(o) {
  new YAHOO.widget.Tooltip(”abBlogNameToolTip83″, {
  context:”abBlogName83”,
  text:’

  Politik, Media och Foto

  Bloggen drivs av en snäll och timid äldre herre, bråkar aldrig med någon, klappar katten, fotograferar och skriver om politik mest varje dag..
  av: Jinge.se

  ‘,
  container:’abBlogPostToolTips’,
  autodismissdelay:3600000,
  zIndex:100,
  iframe:false
  } );
  }
  });
  loader.insert(null,’js’);
  /* */
  // ]]>

 • Anmäl Topplistan enligt Ankersjö vecka 18-2010Från bloggen: Stockholm enligt Ankersjö
  09 maj 13:46// <![CDATA[
  /* <![CDATA[ */
  loader = new YAHOO.util.YUILoader({
  require: [”container”],
  combine: true,
  onSuccess: function(o) {
  new YAHOO.widget.Tooltip(”abBlogNameToolTip19331″, {
  context:”abBlogName19331”,
  text:’

  Stockholmspolitikens bästa blogg

  Händelser i och utanför Stadshusets murar. Politik i allmänhet och Stockholmspolitik i synnerhet.
  av: Per Ankersjö

  ‘,
  container:’abBlogPostToolTips’,
  autodismissdelay:3600000,
  zIndex:100,
  iframe:false
  } );
  }
  });
  loader.insert(null,’js’);
  /* */
  // ]]>

 • Anmäl Kleptokratin i SverigeFrån bloggen: Isabella Till Kaffet
  09 maj 09:08// <![CDATA[
  /* <![CDATA[ */
  loader = new YAHOO.util.YUILoader({
  require: [”container”],
  combine: true,
  onSuccess: function(o) {
  new YAHOO.widget.Tooltip(”abBlogNameToolTip76951″, {
  context:”abBlogName76951”,
  text:’

  Att obeskrivliggöra det beskrivliga

  Tanklöst om tänkvärda otänkbarheter
  av: isabella Mendrix

  ‘,
  container:’abBlogPostToolTips’,
  autodismissdelay:3600000,
  zIndex:100,
  iframe:false
  } );
  }
  });
  loader.insert(null,’js’);
  /* */
  // ]]>

Visa alla »Vill du blogga om artikeln?

Blogga om artikeln

Länka till artikeln från ditt blogginlägg – kopiera den här adressen:

För att komma med i listningen här behöver du också ha presenterat din blogg på Bloggportalen Läs mer här!

Aftonbladet.se ansvarar inte för det som står i bloggarna.

Tillbaka

Debattörerna: Låt Sverige bli världens modernaste demokrati

Kungahusets fallande stöd handlar om att allt fler svenskar tycker att monarki är fel. En större andel av svenska folket säger numera att monarki inte är förenligt med demokrati.

Det faktum att kungens ämbete som statschef går i arv uppfattas stå i kontrast till demokratins grundregler. I ett modernt statsskick utses representanterna på demokratisk väg, inte genom arv.

Nästan hälften av svenska ­folket säger att de vill ha en ­demokratiskt vald statschef. Det är inte så konstigt med ­tanke på att monarkin uppfattas som förlegad, inte minst ur ett internationellt perspektiv. Världens länder avskaffar monarki och därför är det färre än trettio länder som fortfarande har monarki. Demokrati och republik ligger i tiden, monarki är ur ­tiden.

Denna utveckling är tydlig inte minst i Sverige. Under de senaste tio åren har stödet för att vilja behålla monarkin fallit med nästan 30 procent, medan stödet för att avskaffa monarkin har ökat med 100 procent. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer en majoritet av svenska folket att vilja avskaffa monarkin om dryga tio år.

Denna verklighet kan ligga närmare i tiden än vad vi tror i dag. Därför behöver vi diskutera vad vi vill ersätta monarkin med och noggrant överväga våra demokratiska alternativ.

Monarkins formella makt avskaffades 1975 då en ny grundlag trädde i kraft. Den dåvarande statsministern Olof Palme sammanfattade det nya statsskicket med de berömda orden att monarkin bara utgjorde en dekoration i samhället. Därför har kungafamiljen formellt varit tämligen arbetslös och har ytterst få arbetsuppgifter.

Dessa är att öppna riksdagen varje höst, att vid regeringsskifte formellt informera om vem som ska styra landet och att sitta ordförande vid möten i utrikesnämnden.

Dessa begränsade arbetsuppgifter har resulterat i att vi har en tämligen sysslolös statschef, som mer har en dekorerande roll än en viktig funktion i vårt statsskick.

Republikanska föreningen vill att Sverige blir en demokrati fullt ut och inför republik. Frågan om republik öppnar upp för flera valmöjligheter när det gäller regeringsformen. Inom föreningen har framför allt fyra alternativ lyfts fram och diskuterats. I europeisk politik finns huvudsakligen tre olika typer av regeringsformer:

 • En presidentialistisk republik där presidenten både är stats- och regeringschef.
 • En semipresidentialistisk ­republik där presidenten och ­premiärministern delar på den verkställande makten.
 • Ett parlamentariskt system där presidenten enbart utgör en ceremoniell person med få politiska maktbefogenheter.

Dessa tre alternativ reser frågan om vilka arbetsuppgifter man vill ge en folkvald president. Eftersom Sverige har en tradition av en statschef som har en ceremoniell roll finns en skepticism mot att införa en president med en lika dekorerande funktion. Därför har föreningens medlemmar börjat diskutera ett fjärde alternativ till regeringsform.

I stället för att införa ett presidentämbete med politisk makt skulle Sverige, om kungahuset avskaffas, kunna bli världens första republik utan statschef.

Genom att ta bort kungen som dekorativ kompromiss mellan vänstern och högern skulle vårt statsskick kunna utvecklas kostnadseffektivt och bli en stark och modern demokrati fullt ut. Statsministern skulle kunna ta över statschefens utrikespolitiska uppgifter och talmannen skulle kunna få utökade inrikespolitiska arbetsuppgifter.

Monarkins minskade stöd kan göra Sverige till världens modernaste republik. De nya opinionssiffrorna och de växande kraven på monarkins avskaffande öppnar upp helt nya möjligheter att utveckla Sverige till en demokrati fullt ut.

Drömmarna om jämlikhet, rättvisa och en fullvärdig demokrati med republik kan ligga närmare i tiden än vad vi tidigare vågat tro. Just nu blåser demokratiska och republikanska vindar. Allt fler människor ansluter sig till Republikanska föreningen och kliver fram för att säga det är dags att vi inför republik och avskaffar monarki. Låt folkmassa gå före arvsmassa.

Peter Althin
Mona Abou-Jeib Broshammar
Annonser

Om fribonde

Jag skriver vad jag vill, när jag vill, om jag vill...
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s