Modereringen av alla kommentarer läggs ut till Interaktiv Säkerhet i Varberg

Aftonbladet, TV4, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Sydsvenskans och Expressens sajter och bloggars kommentarer modereras av Interaktiv Säkerhet. Om nu Interaktiv Säkerhet (http://interaktivsakerhet.se) har så stor makt att styra vad som censureras så kan man fråga sig vad de har för politisk agenda och vilka policys de har och hur de i så fall kontrolleras att de följs. Jag misstänker att det är en viss typ av individer som jobbar på Interaktiv Säkerhet, jag gissar att det är lågutbildade ungdomar, med tanke på vilken typ av inlägg som censureras. Det är inte bara sånt som bryter mot sajternas policys som plockas bort utan även politiskt inkorrekta åsikter. Jag misstänker också att det finns risk att att företag som interaktiv säkerhet automatiserar modereringen dvs om vissa ord används tas inlägget genast bort eller ännu mer skrämmande att vissa IP adresser öronmärks om ett visst antal inlägg varit ogynnsamma. Kanske kan då ett stort antal bloggar skötas av några få anställda och Interaktiv Säkerhet maximera sin vinst. IT-branschen är rena vilda western, lagarna har inte kommit ikapp och ingen vet egentligen vad IT snubbarna verkligen gör och hur stor deras arbetsinsats är. Jag har själv betalat flera hundra tusen till Getupdated för deras sökoptimeringspaket GULD, jag kan inte idag svara på vad de gjorde men någon månad efter att jag avbrutit avtalet droppade statistiken drastiskt till lägre nivå än innan de anlitades, jag tror de helt enkelt medvetet tog bort alla förbättringar de gjort på sajten, vilka vi betalat för…men ingen vet ju vad de gjorde så ingen kan kontrollera. När jag ringde upp och frågade vad de gjort så anlitar de bl a bloggare som länkar till sidan. Jag fick inte reda på exakt vilka men de visade ett exempel, rena nonsens…totalt irrelevant, det var mycket om fotboll med länkar till DN och expressen också från samma blogg…

Källa: http://www.dagensmedia.se/nyheter/article17545.ece

Ilska på Expressen när modereringen läggs ut

Publicerad 1 december 2008 23:56

Expressen lägger ut modereringen av artikelkommentarer och bloggar på ett externt företag – ett beslut som har utlöst våldsamma protester från lokaleditionen GT och från facket.

I eftermiddags informerades personalen på Expressen om att företaget Interaktiv Säkerhet i Varberg tar över modereringen av kommentarerna på Expressens bloggar och sajter.

Det arbetet har de senaste tre åren utförts av åtta medarbetare på GT i Göteborg.

– Onekligen en publicistisk omsvängning, skriver facklubbens ordförande Olle Fors i en kommentar på Expressen intranät, och påpekar att ledningen tidigare offentligt gett uttryck för att ”vad som bör publiceras är en redaktionell bedömning”.

Olle Fors fortsätter:

– I den bästa av världar skulle modereringen vara en viktig motor i utvecklingen av Expressen, erfarna journalister som aktivt arbetar bland läsarna kan bygga upp helt nya former av publikmedverkan, något som man i de senaste högtidstalen pekat ut som en högt prioriterad uppgift.

Interaktiv säkerhet i Varberg ska enligt Olle Fors inte bara sköta modereringen, företaget ska också redigera insändarsidan, producera ”tyckartoppen” och sammanställa webbfrågor.

Olle Fors:

– Publikmedverkan ska prioriteras säger ledningen, vilken trovärdighet återstår när vi överlåter en mycket stor del av läsarkontakt och viktiga publicistiska beslut på firman utanför huset?

Modereringsgruppen på GT i Göteborg gör sitt sista arbetspass på söndag. Jahn G Forsberg, som varit chef för gruppen, skriver i ett avskedbrev till kollegorna:

– Det är vi som med datorer var webbens etiska stormtrupp, med uppdrag att göra raider i artikelkommentarer och bloggar. Det är vi som aldrig syntes där ute i skiten, inte ens när tidningens trovärdighet försvann i ett bråddjup i samband med Persbrandt-skandalen, då alla redaktionella medarbetare utom vi brådades till Stockholm och sattes i pressetisk skola för att återupprätta Expressens heder.

Jahn G Forsberg avslutar sitt brev:

– Vi har klätt oss i säck och aska och tagit oförätterna med glatt humör, vi fanns och jobbade så försynt att inte ens enda höghög chef undrade över vår nästan tre år långa verksamhet…

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen Digitala Medier, försvarar sitt beslut:

– Omorganisationen medför en kostnadsbesparing för webben, men man bör komma ihåg att vi fortfarande har totalt tre insändarredaktörer på Expressen, GT och Kvällsposten. Så jag vill nog inte påstå att vi har outsorcat redaktörskapet för tidningens insändarsidor.

Enligt Mattsson kommer journalisterna på Expressen.se att även fortsättningsvis formulera tidningens webbomröstningsfrågor, och Expressens insändarredaktör ska fortsätta att redigera tidningens insändarsidor.

– Webbdesken kommer också gå igenom det modererade material från nätet som ska publiceras i print, innan det skickas till insändarredaktionerna, säger Thomas Mattsson.

Han understryker att Interaktiv Säkerhet i Varberg modererar på uppdrag av en rad andra medieföretag.

– Jag har fullt förtroende för att företaget som modererar Aftonbladet, TV4, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och Sydsvenskans sajter kommer att göra ett bra jobb med Expressen.se också.

Av:

Fredrik Svedjetun
08-545 222 05

Niclas Rislund
08-545 222 08

Annonser

Om fribonde

Jag skriver vad jag vill, när jag vill, om jag vill...
Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s